top of page

VIDT ÅPENT LANDSKAP

Oppdatert: 30. jun. 2023«Han førte meg ut i åpent land og fridde meg ut, for Han har sin glede i meg.»

Salme 18:20


Har du noen gang gått i en tett skog, der du hele tiden må se hvor du går, fordi det er tett av greiner som du må hoppe over eller bøye deg under, og du kan ikke se mer enn én meter foran deg? Så kommer du til en lysning, en eng midt i skogen, et åpent sted, der sola kommer til. På det åpne stedet kan du endelig se lenger, og få oversikt. Du føler du kan puste fritt, for du er i et åpent landskap.


Noen sesonger i livene våre kan oppleves nærmest som en hinderløype, der du hele tiden har noe du må hoppe over eller dukke under for å klare å komme forbi. I lengden kan dette være veldig slitsomt.


Gud ønsker å lede oss ut i fritt rom, et sted der vi kjenner vi kan trekke pusten dypt ned i magen, og puste rolig ut, fordi det er rom til det, et åpent sted, en lysning i landskapet. Dette er Guds karakter, fordi Han er god, og Han gjør godt (Salme 119:68). Det er ikke noen motsetning mellom hvem Han er og hva Han gjør. Gud er god, derfor gjør Han godt – mot deg! Dette kan vi stole på, fordi Hans Ord er sant og Han er trofast:


«Herrens Ord er sant, all Hans gjerning er trofast.»

Salme 33:4Kanskje er du på et vidt åpent sted i livet ditt nå.

Kanskje føler du det er litt for åpent, - for du har mye tid for deg selv. Kanskje du føler deg ensom, og kanskje du skulle ønske at det var mer som skjedde i hverdagen din.


Da vil jeg oppfordre deg til å tenke gjennom dette:

Kanskje dette er en åpen sesong i livet ditt, der du skal kunne kjenne at du kan puste dypt, og virkelig kunne hvile og falle til ro. Kanskje ikke målet i seg selv er å fylle hverdagen så full at du nesten ikke får tid til å trekke pusten.


Kanskje det er en «velsignelse i forkledning» at du har så mye tid til disposisjon, og at du faktisk kan tillate deg selv å nyte denne tiden som du har tid til å være i dette åpne landskapet?


Kanskje er dette en hvilesesong for deg, en sesong der du opplever ro i omgivelsene dine, og som du også kan fokusere på å hvile i Guds nærhet og kjenne ro på innsiden.


Kanskje det er en «velsignelse i forkledning» at du har så mye tid til disposisjon, og at

du faktisk kan tillate deg selv å nyte denne tiden som du har tid til å være i dette åpne landskapet? Kanskje er det noe du kan gjøre nå, som du ikke har fått muligheten til tidligere?


Når du er klar for det, kan du velge hva du vil fylle tiden og hverdagen din med framover, og be Gud om visdom og hjelp til å ta gode valg.Kanskje er du midt i den tette skogen,

der det er greiner overalt. Kanskje føler du deg overveldet av alt du må gjøre, og er i en hektisk sesong i livet ditt, som også føles kaotisk. Kanskje dette er din hverdag og realitet akkurat nå. Du lengter etter lysningen, det åpne stedet der du kan ha mer oversikt, mer tid for deg selv, ro i omgivelsene rundt deg, og muligheten til å trekke pusten dypt og hvile.


Da vil jeg oppfordre deg til å tenke gjennom dette:

På hvilken måte kan du finne «det åpne stedet» av ro, hvile og oversikt akkurat der du er nå? Er det å ha noen minutter for deg selv på morgenen før dagens gjøremål, der du kan sette deg ned, puste dypt med magen, og be Gud fylle deg med sin fred, visdom og styrke for dagen som ligger foran deg? Eller kanskje på kvelden før du legger deg?


Kanskje er realiteten at du er i en hektisk sesong nå, og at det ikke vil bli stille i omgivelsene dine med det første, men Gud kan likevel lede deg til et rolig sted i tankene dine, i ditt indre, der du kan få kjenne Hans nærhet og fred.


«Kom til Meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og Jeg vil gi dere hvile!»

Matteus 11:28


Er det noen oppgaver i hverdagen som du kan be noen rundt deg om hjelp med? Kan det hjelpe å senke kravene til deg selv litt? Eller kan det hjelpe på trykket å ha en samtale med en venn, der du forteller at sesongen du er i kan føles overveldende akkurat nå?


Er det noen konkrete valg du kan ta for å gå mot «det åpne stedet» i hverdagen din, slik at du etter hvert kan føle at du er i en sesong du kan puste mer med magen, og få mer klarhet og oversikt? Dette er spørsmål som bare du kan svare på, om hva som er best for deg, i din egen hverdag.


«(...) jeg har lært å være fornøyd under de forskjellige forhold jeg har vært i. Jeg vet hva det er å ha det trangt, og jeg vet hva det er å ha overflod. Overalt og i alle ting har jeg lært både å være mett og å være sulten, både å ha overflod og å lide nød.»

«Jeg makter alt i Kristus, Han som styrker meg.»

Filipperne 4:11-13


«Hvis noen av dere mangler visdom, skal han be til Gud, Han som gir alle rikelig og uten anklage, og den skal bli gitt ham.»

Jakobs brev 1:5
Legg hverdagen fram for Gud i bønn


Uansett om du har en rolig eller hektisk hverdag, kan du legge dagene dine og behovene dine fram for Gud i bønn. Du kan be om visdom for hvordan du kan bruke tiden din, og hva du skal gjøre i ulike situasjoner. Gud er interessert i alle detaljer av livet ditt, - ingenting er for stort eller for lite. Han bryr seg om alt i din hverdag, fordi Han bryr seg om deg!


«Blir ikke to spurver solgt for en kobbermynt? Og ikke én av dem faller til jorden uten deres Far. Til og med alle hårene på hodet deres er talt. Frykt derfor ikke! Dere er mer verd enn mange spurver.»

Matteus 10:29-31Håp for veien videre


Kanskje har du gått gjennom en krevende tid, og trenger håp for veien videre. Gud har en vei videre for deg, selv om det ikke er sikker at du kan se det nå! Han ser deg og alt hva du har gått gjennom. Han er god, og Han gjør godt. Han gjør godt, fordi det er hvem Han er. Og Han er god mot deg! Han ønsker å føre deg ut i friheten, til lysningen, det åpne stedet der du kan puste fritt!


«De sørgende i Sion skal få hodepynt i stedet for aske, gledens olje i stedet for sorg, lovprisningens drakt i stedet for motløshets ånd. De skal kalles rettferdighetens terebinter, som Herren har plantet, så Han kan bli herliggjort.»

Jesaja 61:3Tillit til Gud i sesongen du er i


«Sett din lit til Herren av hele ditt hjerte, stol ikke på din egen forstand! Tenk på Ham på alle dine veier, så skal Han lede dine stier rett.»

Ordspråkene 3:5-6


Uansett hvilken sesong vi er i, trenger vi å sette vår lit til Gud av hele vårt hjerte. Han er med deg der du er. Han ser deg: tankene dine, følelsene dine, hvordan du har det akkurat nå. Han vil lede deg til grønne enger der du kan finne hvile, til et luftig, åpent sted der du kan trekke pusten dypt ned i magen og føle deg trygg. Han vil ikke svikte deg eller forlate deg, for det er ikke i Hans karakter. Han er god, og Han gjør godt.Temaet for årets sommerkolleksjon av kort i nettbutikken er «Vidt åpent landskap».

Se også Spotify-spillelista med samme navn 🎶


28 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page