top of page

Å PRIORITERE ER SOM Å FYLLE EN KRUKKE


Jeg har hørt om et bilde på det å velge hva man vil gjøre plass til i livet sitt:


Tenk deg at en glasskrukke symboliserer tiden din eller hverdagen din. Akkurat som krukka har begrenset plass, har vi et visst antall timer i døgnet, eller tid i løpet av en uke, en måned og ett år.


Hva du gjør og prioriterer i dagene dine er som det du legger oppi krukka - store steiner, småsteiner og sand. I stedet for å ikke tenke over hva du legger oppi, begynner du med det viktigste først - som er de store steinene.


De store steinene er det du prioriterer mest. Det kan være tid med Gud, familie/venner, menighet, bibellesning, osv. Dette er det du ikke vil gå glipp av i dagene dine, eller i løpet av en uke. Alle har vi ulike ting vi prioriterer mest. Det viktige er å være bevisst på hva som er viktigst for deg, slik at du faktisk får tid til det i hverdagen din.


Så legger du oppi småsteinene. Dette er det som er en litt mindre prioritet for deg i forhold til de store steinene, - men som fortsatt er viktig. Dette kan være en hobby som du ønsker å ha tid til i hverdagen, et prosjekt eller noe annet. Dette vil være forskjellig fra person til person. Småsteinene legger seg rundt de store steinene og fyller ut rundt dem i krukka.


Til slutt legger du oppi sand. Sanden symboliserer de små øyeblikkene og tiden du bruker på ting som du kanskje ikke kan kontrollere i hverdagen, eller tid som du bruker på ting ubevisst. Sanden symboliserer også ting som ikke er så viktig for deg egentlig - som ikke er en prioritet. Det kan være tiden du bruker på å stå i kø i trafikken, ta ut søpla, mye tid som går til scrolling på sosiale medier, osv. Sanden legger seg rundt de store og de små steinene i krukka, og fyller krukka helt.Når sanden har fylt krukka blir den helt full - det er ikke plass til mer. Slik er det i hverdagen vår også - vi har et visst antall timer i døgnet, i uka, i måneden og året.


Poenget med dette bildet med krukka er at det som er viktig for deg blir en prioritet i hverdagen din. Hvis man ikke er bevisst tidsbruken sin og prioriteringene sine, blir krukka fort full av sand - livet bare skjer, og man tenker ikke over hva man faktisk har brukt tiden på. For sanden kommer garantert! Hvis krukka allerede er halvfull før du har lagt oppi de store steinene, er det en mulighet for at de kanskje ikke får plass.


Det er mye bedre å legge de store steinene (prioriteringene) oppi krukka (hverdagen) først, så de mindre steinene, og så kommer sanden til slutt. Da vet du at det som er viktig for deg blir en prioritet og får plass i hverdagen din!


Som nevnt kan hva de ulike steinene symboliserer være ulikt for hver enkelt person. Vi har alle ulike interesser og ting som er viktige for oss, og det er fordi vi alle er forskjellige! Hva vi prioriterer kan også variere i ulike sesonger og perioder av livet. Det er ikke nødvendigvis noe som er «feil» eller «rett» i dette, men jeg vil anbefale å bruke tid med Gud og på gode relasjoner i hverdagen!Jeg liker veldig godt å skrive ned planer, gjøremål og refleksjoner, som det er plass til i den Personlige Planleggeren!


Dette er noe av tanken bak utformingen av planleggeren: Man blir bevisst tidsbruken og fokuset sitt og får prioritert de viktige tingene. Det er noe med det å skrive på papir! Man kan skrive ned avtaler og planer, bibelleseplan, bønneemner, takknemlighetslister, fokus for måneden, måter å implementere hvile i hverdagen, og så videre. Da kan man se tilbake i ettertid på hva man har prioritert, i tillegg til å også tenke framover på hva man vil prioritere i tiden som kommer.

39 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page