top of page

VINTERSESONG

Oppdatert: 24. jan. 2023I skrivende stund snør det utenfor, og snøen legger seg som et hvitt teppe over bakken. Det er fint nok å se på, men vintersesongen bringer også med seg kulde og mørketid.


Noen sesonger vil man kanskje helst hoppe over. Hvorfor trenger vi vinter? Det er så mørkt og kaldt. Kan det ikke bare være sol og varme hele året? Jeg må innrømme jeg lengter etter våren og sommeren - lysere tider.Vinteren kan være en tid for refleksjon og hvile


Vinter er en sesong i naturen, men det kan også være et bilde på sesonger i livene våre som ting oppleves utfordrende og mørkt, og vi føler at livet er litt bart. Fordi vinteren er en av årstidene, må den ha en hensikt og funksjon.


Kanskje vinteren inviterer oss til å se at vi trenger ulike sesonger i livet vårt? For når løvet er borte og greinene er bare, og alle distraksjonene er tatt bort, da ser man hva som er igjen - både i naturen og livene våre. Bakken er frossen, og du kan ikke gjøre det samme du gjorde i de andre årstidene - det er en annen årstid. Vinteren kan være en tid for refleksjon.


Vinteren er en tid som det er mindre sollys i døgnet enn det er i sommersesongen, og dette kan gjøre at noe av energien vår forsvinner litt - vi har mer behov for hvile. Derfor kan vinteren være en tid for å hvile mer, senke tempoet, og ikke ha like høye mål om å være produktiv som man ellers har i andre sesonger.


Vinteren kan være en tid for å bearbeide


Det er ok å ikke føle seg på topp hele tiden - alle opplever «vintersesonger» på ulike tidspunkter i livet sitt. Det er ikke unormalt! Om det er noe man trenger å bearbeide, kommer dette ofte fram i vintersesonger. Om du har kjent på symptomer på å ha det utfordrende og vanskelig over tid, kan dette gi deg beskjed om at det er noe underliggende som du trenger å ta tak i. Det kan virkelig være hjelpsomt å velge å ta tak i det som kommer fram i trygge settinger.Hjelp og støtte fra andre


Å være åpen med mennesker rundt deg som du stoler på om hvordan du har det, gjør at du kan oppleve støtte fra dem. Ved å være åpen om det vanskelige viser du ikke svakhet - du viser styrke! Om du har hatt det utfordrende en stund, og det ikke ser ut til å slippe taket, kan det også være lurt å oppsøke hjelp i form av samtaleterapi, eller noe annet som kan hjelpe.Ta vitaminer!


Vi hører også at det er viktig å ta vitaminer i vinterhalvåret - å få i seg det man trenger. Vi kan trekke paralleller til Guds Ord, og huske at det også er viktig å få i seg vitaminene fra Guds Ord i vintersesonger i livet, når sola ikke skinner like mye som den ellers har gjort i andre sesonger.


«Salig er den mann som ikke vandrer etter ugudeliges råd, og som ikke står på synderes vei eller sitter på spotteres sete, men har sin lyst i Herrens lov, og grunner på Hans lov dag og natt. Han skal være lik et tre plantet ved elver av vann, som gir sin frukt i sin tid, og har blader som ikke visner. Og alt han gjør, skal lykkes.»

‭‭Salme‬ ‭1‬:‭1‬-‭3‬


«Velsignet er den mann som stoler på Herren og har satt sin lit til Ham. Han skal være lik et tre plantet ved vann, som strekker sine røtter mot bekken og som ikke frykter når heten kommer, men alltid har grønne blad, og som ikke engster seg i et år med tørke og ikke holder opp med å bære frukt.»

‭‭Jeremia‬ ‭17‬:‭7‬-‭8Hold fast i håpet og ha tillit til at sesongen vil forandre seg


I mørketiden, både i naturen og livene våre, har vi et valg. Vil vi holde fast i håpet? Håpet om at våren kommer. Håpet om at sola vil skinne igjen. Håpet om at gresset, blomstene og vekstene vil spire igjen, til tross for frosten vi ser på bakken nå. Håpet om at bladene vil vokse ut på trærne igjen, og fuglene vil kvitre igjen. Vi kan velge å tro på det vi ikke ennå kan se. Det at det er kaldt og bakken er frossen nå, betyr ikke at det vil være slik for alltid. Våren kommer, selv om vi ikke kan se det enda.


«Tro er full tillit til det en håper på, overbevisning om det en ikke ser.»

‭‭Hebreerbrevet‬ ‭11‬:‭1‬


«Så lenge jorden består, skal såtid og høsttid, kulde og varme, vinter og sommer, dag og natt aldri opphøre.»

‭‭5. Mosebok‬ ‭8‬:‭22‬


Vi kan huske på at sesongene ikke vil opphøre så lenge jorden består. Én ting vi kan være sikker på er at sesongen vi er i vil forandre seg - vinteren vil bli til vår! Vintersesongen er med på å legge grunnlaget for våren - det gamle og unødvendige blir renset bort, slik at nytt, friskt liv kan spire fram. Det som nå er frossent og dødt vil leve og spire på nytt! Vi kan ha dette håpet, ikke bare i naturen, men også i livene våre, fordi Jesus er vårt håp. Han har overvunnet døden, og gitt oss nytt liv!«For det er håp for et tre når det blir hogd ned, at det skal spire igjen, og at de spede skuddene ikke skal ta slutt. Selv om roten blir gammel i jorden, og trestubben må dø i molden, så skal det spire ved duften av vann og skyte grener som en nysatt plante.»

‭‭Jobs bok‬ ‭14‬:‭7‬-‭9‬


«Men Gud er rik på miskunn. Og på grunn av sin store kjærlighet som Han elsket oss med, gjorde Han oss levende sammen med Kristus, da vi var døde i overtredelsene. Av nåde er dere frelst.»

Efeserbrevet 2:4-5


«Han er Den som har fridd oss ut av mørkets makt og satt oss over i sin elskede Sønns rike.»

Kolosserbrevet‬ ‭1:‭1352 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

LYS

Kommentarer


bottom of page